Arnold J. Pieterse  Restaurator

Het restaureren van schilderijen is mij met de paplepel ingegoten: mijn vader restaureerde voor veilinghuizen en particulieren. Als kind keek ik mee bij zijn werkzaamheden en ik bezocht met hem veilinghuizen en klanten. Ik vond het erg interessant. Daarom heeft mijn vader het ambacht door de jaren heen aan mij overgedragen. Ik beheers de verschillende restauratie-technieken, stijlen en de verschillende toepassingen van verfsoorten (o.a. olie, acryl) en lakken. Ik voldoe aan de kwaliteitseisen van Restauratoren Nederland en hanteer de door hen opgestelde algemene voorwaarden.

Realistisch fijnschilder Ik heb een sterke voorkeur voor het stilleven. Mijn voorbeelden zijn Berry Kuiper, maar vooral Rob Mohlman. Een jaar of tien geleden ben ik met fijnschilderen begonnen. Dat ik het kon voelde ik wel, maar ik liep wel tegen technische uitdagingen aan. Daarom heb ik aanvullende opleidingen en lessen gevolgd. En veel gewerkt. Ik heb een eigen stijl: er moet wat humor inzitten, ik wil dat er een verhaal in zit en de compositie moet natuurlijk zijn. In mijn schilderijen zit een oude sfeer. Steeds ontstaat er een ‘antiek’ palet. Ik wil de toekomst vereeuwigen op een ambachtelijke manier.

Het schilderen is erg tijdsintensief. Een schilderij bestaat wel uit zeven of acht ‘lagen‘, de verf komt er steeds een fractie dikker op te liggen waardoor diepte, licht en donker ontstaat. Ik gebruik er vijf of zes verschillende penselen voor, waarvan sommigen met slechts één haar. De kleinste details schilder ik met een horlogemakers-vergrootglas. Ik vind het prettig mijn eigen kleuren te mengen. Dat doe ik intuïtief.

Mijn vader handelde wat in schilderijen. Ik leerde van hem kunst kijken, kwaliteit te zien. Thuis hingen er werken van Breitner, Israëls, Maris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *